A-kasser
Adresser på 164 a-kasse kontorer i hele Danmark.A-kasser på Sjælland
A-kasser i Jylland
A-kasser på Fyn
A-kasser på Bornholm
Hvad er en a-kasse?
Er du medlem af en a-kasse? Det kan være svært at gennemskue, hvad du får ud af at indbetale dit medlemsgebyr hver eneste måned, og hvad begrebet a-kasse egentlig dækker over. Men det er ekstrem vigtig viden, så du ikke begår den alvorlige fejl at lade være at melde dig ind. Bliv klogere på, hvad du får ud af at være medlem af en a-kasse i denne artikel.
Din forsikring mod arbejdsløshed
Ordet a-kasse kommer af den gamle titel arbejdsløshedskasse, og det er din forsikring ved arbejdsløshed. Kommer du i den uheldige situation, at du står uden arbejde, er du på den, hvis du ikke er medlem af en a-kasse. Det er nemlig a-kassen, der udbetaler dagpenge til dig. Indbetaler du ikke til en a-kasse, har du ikke ret til at modtage dagpenge, hvis du bliver ledig. Og så er den eneste anden udvej at modtage kontanthjælp fra det offentlige.
At være medlem af en a-kasse kan sammenholdes med at indbetale til dine øvrige forsikringer. Din indboforsikring går ind og dækker, hvis du bliver bestjålet, mens din a-kasse går ind og betaler dig en månedlig ydelse, hvis du ikke længere er i arbejde og dermed ikke har en fast månedlig indtægt fra en arbejdsgiver. Det er en vigtig forsikring at tegne - også selvom du ikke forventer at blive ledig inden for de næste år.
Dit frie valg
Det er ikke lovpligtigt at være medlem af hverken en a-kasse eller en fagforening, og du bestemmer selv, om du vil melde dig ind - og om du vil melde dig ind i begge dele. De fleste a-kasser er tilknyttet en fagforening, og du kan selv vælge, om du vil tilvælge begge, når du melder dig ind. Du kan altså sagtens melde dig ind i en a-kasse uden også at melde dig ind i en fagforening, og du kan på samme vis vælge at have fagforening ét sted, mens du har a-kasse et andet sted.
Du er i din gode ret til at skifte a-kasse eller melde dig ud, når du ønsker det. Det eneste, du skal gøre, er at meddele din nye a-kasse, hvor du tidligere har været medlem, og så går det hele automatisk. Du skal altså ikke engang selv melde dig ud, hvis du skifter fra en a-kasse til en anden. I forhold til din ret til at modtage dagpenge betyder det ikke noget, at du skifter.
A-kassen hjælper dig i job
Din a-kasse udbetaler ikke bare dagpenge. Den hjælper dig også med at komme tilbage eller ind på arbejdsmarkedet. Der er masser af faglig sparring at hente hos din a-kasse, der både fungerer som sparringspartner og som myndighed. Alle a-kasser tilbyder deres ledige medlemmer diverse kurser og jobsøgningsaktiviteter med det formål at hjælpe dig i arbejde. Der er masser af nyttig viden at hente, og du kan med god grund tage imod deres tilbud, hvis du er på jagt efter dit drømmejob.
Det er op til a-kassen at vurdere, om du er tilstrækkeligt aktiv i din jobsøgning. Opfylder du ikke deres krav om jobsøgningsaktiviteter eller udebliver du fra de møder, som du bliver kaldt ind til, har de ret til at stoppe med at betale dig dagpenge.
Er du i tvivl, om du skal melde dig ind i en a-kasse?
Hvis du ikke synes, at du har penge til at melde dig ind i både en fagforening og en a-kasse, er det vigtigt, at du sætter dig ind i, hvad du får for dine penge begge steder. Et medlemskab i en a-kasse giver dig ret til dagpenge, hvis du bliver ledig eller ikke har et arbejde, når du bliver færdig med din uddannelse. Det er en vigtig sikring af din økonomi - og skulle du risikere at blive langtidsledig har du længere tid at løbe på, før du ryger ned på kontanthjælp.
Skal du vælge en a-kasse med eller uden fagforening?
Der er mange, der blander de to begreber a-kasse og fagforening sammen. Og det er med god grund, da de to instanser i mange tilfælde er knyttet sammen. Men det er vigtigt at forstå, at det er to vidt forskellige ydelser, som du betaler for. Og melder du dig ind i en a-kasse, står det dig altid frit for, om du også vil melde dig ind i fagforeningsdelen.
Hvad giver et medlemskab af en fagforening dig?
I flere brancher er det et krav fra arbejdsgivere eller personaleforeninger, at du melder dig ind i en fagforening. Det er det af den grund, at det er fagforeningen, der forhandler overenskomster med arbejdsgiver. Her har du ikke noget valg, men må følge trop og gøre som resten af medarbejderstaben.
Har du en privat arbejdsgiver, vil du i langt de fleste tilfælde selv kunne bestemme, om du vil betale til en fagforening eller ej. Når du er medlem af en fagforening, har du adgang til professionel sparring. Du vil blive tilbudt at deltage i kurser inden for dit fagområde og modtage et fagblad, der er møntet specifikt på din branche.
En anden vigtig funktion ved en fagforening er, at du kan få hjælp i forhold til din ansættelse. Du kan få hjælp til at gennemgå din ansættelseskontrakt og din løn, og de fleste fagforeninger på markedet tilbyder dig også advokatbistand. Skulle du få problemer på din arbejdsplads med dårlige forhold, eller blive udsat for en urimelig fyring, er der hjælp at hente hos din fagforening.
Hvad får du ud af at melde dig ind i en a-kasse?
Når du melder dig ind i en a-kasse, betaler du en månedlig ydelse. Og hvad får du for de penge? Dit medlemskab i en a-kasse, giver dig ret til at modtage dagpenge, når du er færdig med at studere og mangler et job, eller hvis du bliver ledig senere hen, mens du allerede er kommet i gang på arbejdsmarkedet. Det kan altså sammenlignes med en forsikring mod at blive ledig.
Som ledig vil du modtage dagpenge fra din a-kasse, og din indkomst vil her være betydeligt højere end kontanthjælp, som alle har ret til at modtage fra det offentlige. Din a-kasse vil også byde ind med faglig sparring for at hjælpe dig videre til dit næste job, da det jo er i begge parters interesse, at du kommer ud af dagpengesystemet igen.
A-kasse eller fagforening? Eller begge dele?
Der er som udgangspunkt intet krav om, at du skal melde dig ind i hverken fagforening eller a-kasse. Men begge medlemskaber giver dig adgang til en række vigtige fordele. Der er ingen hindring for, at du melder dig ind i en a-kasse, der har en fagforening tilknyttet, uden at du også melder dig ind i den. Og det samme gælder den anden vej rundt.
Du har også mulighed for at melde dig ind i en fagforening, som du synes matcher dit behov for faglig sparring, og så vælge at melde dig ind i en a-kasse hos en anden udbyder, som du synes giver dig en række fordele til en fordelagtig pris. Det står dig helt frit for, og du kan i princippet vælge og vrage på markedet – helt som det passer dig.
Du vælger selv
Vil du gerne nøjes med at betale til en a-kasse hver måned, kan du sagtens nøjes med det. Og vil du kun betale til en fagforening uden at tage a-kassen med, står det dig også frit for. Men det er vigtigt, at du overvejer konsekvenserne af det meget nøje, så du ikke ender i en uheldig situation, fordi du gerne vil spare i dit månedlige budget.